صفحه اصلی

خدمات

خدمات

  • آزمون ها
  • سفارت ها
  • اپلای
  • انواع گیفت کارت
  • سایر سفارش ها

وبلاگ

پشتیبانی

جستجو

جستجوهای پرتکرار:
تافل آیلتس دولینگو
Back to top

ارز فانتوم چیست؟

فانتوم یک پلتفرم قرارداد هوشمند برای اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (DApps) است که براساس تکنولوژی DAG فعالیت می‌کند. تمرکز Fantom روی پشتیبانی از توسعه اپلیکیشن‌های غیرمترمرکز است و از آنجا که پروژه‌ای منبع‌باز است، کدهای خود را روی پلتفرم گیت‌هاب در دسترس مردم قرار داده است. در این مطلب قصد داریم درباره فانتوم بیشتر صحبت کنیم و در نهایت یک روش مناسب برای خرید و فروش فانتوم (FTM) به شما معرفی کنیم.

لوگوی فانتوم

شبکه فانتوم (FTM) چیست؟

فانتوم یک بلاکچین لایه یک است که با اتریوم به صورت جدی رقابت می‌کند. Fantom تلاش کرده ایرادات شبکه بلاکچین اتریوم را با کاهش هزینه کارمزد معاملات و افزایش سرعت تراکنش‌ها جبران کند تا به رقیبی جدی برای اتریوم تبدیل شود. فانتوم از تکنولوژی ساختاری و مدل‌سازی دیتا با نام DAG در شبکه بلاکچین خود استفاده می‌کند. DAG مخفف Directed Acyclic Graph است و معنای «گراف جهت‌دار غیرمدور» دارد. در تکنولوژی DAG ساختار بلاکی حذف شده و تراکنش‌ها را به صورت مستقیم به بلاکچین اضافه می‌کنند. تکنولوژی DAG در شبکه Fantom برای ثبت تراکنش‌ها از ساختار بلاکی استفاده نمی‌کند و هر بلاک به طور مجزا به عنوان یک نود به تراکنش اضافه می‌شود.
شبکه Fantom در سال ۲۰۱۸ توسط Ahn Byung Lk دانشمند اهل کره جنوبی عرضه شد و پس از مدتی در سال ۲۰۱۹ شروع به کار کرد. مدیرعامل پلتفرم Fantom در حال حاضر مایکل کانگ است که به همراه دیوید ریچاردسون، آندره کرونژ و کوان نوگین برای توسعه Fantom با هم همکاری می‌کنند. پروژه اسمارت کانترکت Fantom از زمان عرضه تاکنون، با روند رو به‌رشد خود به یکی از معروف‌ترین بلاکچین‌ها برای تراکنش‌های دیفای تبدیل شده است.

ارز فانتوم (FTM) چیست؟

در پاسخ به سوال ارز ftm چیست؟ می‌توان گفت ارز دیجیتال فانتوم با علامت اختصاری FTM، رمزارز بومی پلتفرم Fantom است که برای فعالیت‌های حاکمیتی، پرداخت‌ها و تامین امنیت شبکه Fantom ایجاد شده است. حداکثر ۳.۱۷ میلیارد کوین FTM وجود دارد که تا ماه می ۲۰۲۳، بیشتر از ۲.۷ میلیارد از آن در گردش بوده است. ارز FTM به عنوان کوین اصلی در شبکه ERC20 پلتفرم اتریوم و همچنین توکنی در شبکه BEP2 پلتفرم بایننس در گردش است.

اعضای تیم فانتوم

فانتوم در سال ۲۰۱۸ توسط بیونگ ایک (Ahn Byung Ik) که اهل کره جنوبی است، تاسیس شد. اما تیم فانتوم از مهندسان، دانشمندان، محققان، طراحان و کارآفرینانی دیگر نیز تشکیل شده است. برخی از اعضای تیم فانتوم که سمتی دارند را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

مهم‌ترین اعضای تیم فانتوممسئولیت
مایکل کونگ (Michael Kong)مدیر عامل
دیوید ریچارسون (David Richardson)مدیر اجرایی
آندره کرونیه (Andre Cronje)یکی از بنیان‌گذاران اصلی
برنهارد شولز (Bernhard Scholz)مدیر تحقیقات و توسعه
هربرت جردن (Herbert Jordan)محقق و مهندس
کوان نوگین (Quan Nugyen)مدیر ارشد فناوری

لایه های شبکه فانتوم (FTM)

پلتفرم فانتوم ۳ لایه دارد: لایه اصلی که با نام Opera Core شناخته می‌شود؛ Opera Ware و لایه اپلیکیشن. لایه اصلی Fantom (اپرا) همان لایه زیرین شبکه است که کار حفظ اجماع میان نودها از طریق پروتکل لاچسیس (Lachesis) را انجام می‌دهد. علاوه‌بر این لایه اصلی فانتوم وظیفه ایجاد بلاک‌های جدید در زنجیره را هم برعهده دارد. لایه Opera Ware لایه میانی Fantom است که عملیات‌های اجرایی مانند پاداش و پرداخت و همچنین کار ثبت داده‌ها را برعهده دارد. لایه اپلیکیشن اپرا نیز لایه بالایی Fantom است که مختص ایجاد اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز در لایه میانی Fantom است.

فانتوم چگونه کار می‌کند؟

  • ماژولار: ساز و کار Lachesis می‌تواند به همه‌ی دفاتر کل توزیع شده متصل شود و این ساز و کار یک لایه از پشته فناوری بلاک چین را نشان می دهد. شبکه اپرا شبکه‌ی اصلی از فانتوم است که حفظ اجماع در میان گره‌های موجود در Lachesis را بر عهده دارد. این شبکه با اتریوم سازگار بوده و به استفاده از ماشین مجازی اتریوم می‌پردازد. ماشین مجازی اتریوم یا همان Fantom Virtual Machine یک کیت توسعه نرم‌افزاری تکامل یافته و متن باز است که در سال ۲۰۲۰ ایجاد و منتشر شد. انعطاف‌پذیر بودن شبکه فانتوم به دلیل مازولار بودن آن است؛ یعنی توسعه‌دهندگان آن می‌توانند در عرض چند دقیقه برنامه‌های غیرمتمرکز را به شبکه اصلی اپرای فانتوم منتقل کنند.
  • مقیاس‌پذیر: به دلیل آن‌ که شبکه‌های ساخته شده روی فانتوم مستقل هستند، ترافیک و ازدحام شبکعع روی ثبات عملکردشان تاثیر ندارد. از آن جا که افزایش تعداد کاربران روی شبکه بلاک‌چین باعث سرعت پایین آن بلاک‌چین می‌شود، شبکه فانتوم برای هر برنامه یک بلاک‌چین اختصاصی ایجاد کرد که مشکل مقیاس‌پذیری را در شبکه از بین ببرد. در این شبکه، همه‌ی بلاک‌چین‌ها قوانین مدیریتی، اقتصاد توکنی و توکن‌های مخصوص به خود را دارند و مستقل از یکدیگر هستند. از سویی دیگر، این پلتفرم‌ها هرکدام امنیت و سرعت بالایی برای خود دارند و می‌توانند با بلاک‌چین‌های دیگر تعامل داشته باشند؛ همچنین قابلیت وصل شدن به Lachesis را دارند و دارای اجماع سریع aBFT هستند.
  • سازگار با محیط زیست: الگوریتم اجماع اثبات سهام در فانتوم اجرا می‌شود که برخلاف الگوریتم اثبات کار موجود در اتریوم و بیت کوین، باعث کاهش مصرف برق و غیرمتمرکز بودن شبکه می شود.
  • دارای امنیت بالا است: سازوکار اجماع فانتوم به‌ دلیل قابلیت مقیاس‌گذاری نودها (تا ۱۰۰نود)، میزان امنیت شبکه را افزایش می‌دهد. علاوه‌بر این، به دلیل این که Lachesis هیچ لیدر و رهبری ندارد و متکی به مجموعه‌های کوچکی از افراد نیست، امنیت بسیار بالایی دارد.
  • متن باز (Open source): تیم فانتوم می‌خواهد علاوه‌بر ایجاد بلاک‌هایی که همه بتوانند از آن استفاده کنند، بتوانند به سفارشی‌سازی نیازهایشان نیز بپردازند. از آن‌جایی که فانتوم می‌خواهد شفافیت کار خود را نشان دهد، کد فانتوم را به شکل متن باز در GitHub قرار داده است. تعداد نامحدودی از نودهای اعتبارسنج در شبکه اصلی فانتوم وجود دارند که امنیت شلکه را تامین می‌کنند. این مشارکت مشروط به استیک کردن حداقل ۳,۱۷۵,۰۰۰ توکن فانتوم (FTM) در شبکه است.

۳ عنصر سیستم مالی غیرمتمرکز فانتوم (FTM)

  1. fMint: می‌توانید استیبل کوین fUSD را ایجاد کنید. این استیبل کوین نسبت ۱ به ۱ با دلار آمریکا دارد. می‌توانید توکن FTM را با استیبل کوین FUSD معامله کنید.
  2. fSwap: با استفاده از این عنصر که یک صرافی غیرمتمرکز است و از تبدیل بیش از ۱۷۵ دارایی مصنوعی از جمله fBTC و fETH پشتیبانی می‌کند، می‌توانید بین انواع توکن‌ها معامله ایجاد کنید.
  3. fLend: برای شما کسب سود را از طریق وام‌دادن FTM و fUSD به استخر نقدینگی Fantom میسر می‌کند. علاوه‌بر این، به عنوان وثیقه برای خرید و معامله دارایی‌های مصنوعی استفاده می‌شود.

ایجاد امنیت در شبکه فانتوم (FTM)

پس از بیت کوین (BTC) که امنیت شبکه‌ خود را با ماین کردن تامین کرده و از مکانسیم اثبات کار (Proof of Work) استفاده می‌کند، بلاکچین‌ها به سمت کاهش مصرف انرژی حرکت کردند و Fantom نیز امنیت شبکه خود را با الگوریتم اثبات سهام که با نام Proof-of- Stake آن را می‌شناسیم تامین می‌کند. استفاده از مکانیسم اثبات سهام موجب شده از تمرکزگرایی در پلتفرم جلوگیری شود. علاوه‌بر این، با تکنولوژی DAG و همچنین مکانیسم لاچسیس (Lachesis) روند تایید نودها سرعت یافته و تعداد نامحدودی گره می‌توانند در شبکه مشارکت کنند و امنیت شبکه را افزایش دهند.
فانتوم شبکه‌ای است که بدون نیاز به مجوز می‌توانید به عنوان یک ولیداتور در آن فعالیت کنید و در پروسه تامین و افزایش امنیت شبکه Fantom شرکت کنید. به این منظور باید حداقل یک میلیون ارز دیجیتال FTM خریداری کنید و در شبکه استیک کنید. در مقاله نحوه استیکینگ فانتوم درباره روش استیک کردن رمزارز FTM در این پلتفرم به طور کامل توضیح داده‌ایم.

ارز فانتوم

۴ مزیت‌ استفاده از فانتوم

پلتفرم فانتوم مزایا و ویژگی‌های خاصی فراهم کرده و موجب شده کاربران زیادی تمایل به استفاده از این پلتفرم داشته باشند. در ادامه به مهم‌ترین ویژگی‌های پلتفرم Fantom اشاره می‌کنیم:

تکنولوژی DAG

شاید مهم‌ترین ویژگی فانتوم را باید در استفاده از تکنولوژی DAG به جای استفاده از بلاکچین بدانیم. فانتوم با توسعه تکنولوژی دگ کارایی شبکه Fantom را افزایش داده است. همچنین معروف‌ترین بلاکچینی که از تکنولوژی DAG استفاده می‌کند فانتوم است.

سازگاری با EVM

ماشین مجازی اتریوم یا EVM کامپیوتری است که روی بلاکچین اتریوم اجرا می‌شود و به قراردادهای هوشمند اجازه می‌دهد با یکدیگر تعامل کنند. در واقع ماشین مجازی اتریوم، قراردادهایی که به یک زبان نوشته شده‌اند را اجرا می‌کند. از سویی هر پلتفرمی که روی شبکه اتریوم ساخته شده باشد باید با این ماشین مجازی هم سازگار باشد تا امکان انتقال پروژه‌ها فراهم شود. ارز دیجیتال FTM با ماشین مجازی اتریوم سازگار است و توسعه‌دهندگان به راحتی طی چند ساعت می‌توانند پروژه خود را به فانتوم منتقل کنند.

مقیاس‌پذیری بالا

شاید مقیاس‌پذیری (Scalability) را بتوانیم از بزرگ‌ترین چالش‌های نسل دوم بلاکچین‌ها (بعد از بیت کوین) بدانیم. مقیاس‌پذیری همان توانایی پاسخ‌گویی یک شبکه بلاکچین به میزان تقاضاست. هرچه مقیاس‌پذیری یک شبکه بالا باشد یعنی آن شبکه می‌تواند تعداد تراکنش بیشتری را در ثانیه ثبت کند. از سویی مقیاس‌پذیری بالا موجب متمرکز شدن شبکه و افزایش ریسک‌های امنیتی می‌شود و از سوی دیگر پایین بودن مقیاس‌پذیری سرعت انتقال اطلاعات در شبکه را کاهش می‌دهد. شبکه Fantom توانسته مقیاس‌پذیری بالا را به همراه غیرمتمرکز بودن شبکه و حفظ امنیت حفظ کند.

هزینه پایین ثبت تراکنش

ثبت تراکنش در شبکه‌های ارز دیجیتال هزینه‌بر است و هر پلتفرمی که بتواند این هزینه را پایین نگه دارد مورد توجه قرار می‌گیرد. مقیاس‌پذیری بالا در فانتوم موجب شده تا این شبکه بتواند هزینه‌های خود را کاهش دهد. در برابر شبکه اتریوم، هزینه ثبت تراکنش در Fantom ناچیز به نظر می‌رسد. یکی از دلایلی که اپلیکیشن‌های پرداختی روی فانتوم فعالیت می‌کنند همین هزینه پایین ثبت تراکنش‌هاست که فعالیت روی پلتفرم Fantom را مقرون به‌صرفه می‌کند.

کیف پول مناسب برای ارز دیجیتال فانتوم

  • اتمیک والت (Atomic Wallet)
  • fWallet (کیف پول رسمی فانتوم)
  • متامسک (MetaMask)
  • لجر (Ledger)
  • کوین بیس والت (Coinbase Wallet)
  • تراست والت (Trust Wallet)
  • اکسودوس (Exodus)
  • مث والت (Math Wallet)
  • کوین ۹۸ (Coin98)
  • اج (Edge)
  • بیت کیپ (BitKeep)
  • توکن پاکت (Token Pocket)
  • بریج (Bridge)
  • سیمپل هولد (SimpleHold)
  • شیلد پروتکل (Shield Protocol)
  • کریستال (Krystal)

تاریخچه قیمت توکن FTM

تیم ارز دیجیتال فانتوم، در ژوئن سال ۲۰۱۸ اقدام به عرضه اولیه توکن FTM کرد که طی آن ۴۰ درصد از کل عرضه اولیه با قیمت هر واحد ۰.۰۴۳۰۶ به فروش رسید. در مجموع ۳۹ میلیون دلار، به توسعه دهندگان از طریق فروش توکن‌های FTM رسید.

صرافی‌های توکن FTM

صرافی‌های بزرگ در دنیا مانند بایننس، بیتمکس و کوکوین از جمله صرافی‌‌هایی هستند که از توکن FTM پشتیبانی می‌کنند.صرافی بایننس با ایجاد امکان برای خرید توکن FTM از طریق ارزهای دیجیتال اتریوم، بیت کوین، بایننس کوین و تتر، بیشترین حجم معاملاتی این توکن را بر عهده دارد.

تعداد توکن های FTM عرضه شده

حدود ۳.۱۷۵ میلیارد واحد، میزان حداکثر توکن FTM است که از این تعداد بیشتر نمی‌شود. از این تعداد تاکنون ۸۰ درصد آن (۲.۵میلیارد واحد) عرضه شده و مابقی آن به پاداش استیکینگ اختصاص دارد. توزیع تمام پاداش‌ها و عرضه حداکثر توکن FTM، اگر میزان پاداش‌ها در سطح فعلی باقی بماند، بیش از ۲ سال طول می‌کشد. توکن FTM برای مبادلات راحت‌تر، بر استانداردهای مختلفی (استاندارد ERC-20 و استاندارد BEP-2) عرضه شده است.

آینده فانتوم (FTM)

درحالی که در سال‌های گذشته انتقادات زیادی به مصرف بالای انرژی بلاکچین‌های مبتنی بر اجماع اثبات کار از جمله بیت کوین مطرح شده است، فانتوم از الگوریتم اجماع اثبات سهام لاکسیس استفاده می‌کند. این الگوریتم، مصرف انرژی را به‌صورت قابل توجهی کاهش می‌دهد. سرعت و مقیاس‌پذیری بالا و کارمزد پایین این شبکه آن را به بستری امن و قابل اعتماد برای توسعه برنامه‌های غیرمتمرکز تبدیل کرده است.
علاوه‌بر این: بنیاد فانتوم به تازگی یک شبکه بلاکچین لایه یک را با نام سونیک (Sonic) راه‌اندازی کرده که قرار است با یک پل لایه ۲ به بلاک‌چین اتریوم متصل شود.
شبکه سونیک به‌عنوان محصول جدید فانتوم، مقیاس‌پذیری بالا، کارمزدهای پایین و سرعت مثال‌زدنی را با یکدیگر ترکیب کرده و با بهره‌گیری از پل بلاکچینی خود، دسترسی به اتریوم و سایر ارزهای دیجیتال این شبکه بلاکچینی را ممکن سازد. توکن جدید شبکه فانتوم S یا همان سونیک نام دارد. کاربران می‌تواند از ۲۸ آذر ۱۴۰۳ به بعد، توکن‌‌های FTM خود را با نسبت یک به یکبه S تبدیل کنند.

چگونه ارز دیجیتال فانتوم بخریم؟

در حال حاضر رمزارز FTM رتبه ۴۴ را در وبسایت CoinMarketCap میان ارزهای دیجیتال برتر در سطح جهان کسب کرده است و میان کاربران نیز محبوبیت بالایی دارد. ارز دیجیتال فانتوم را می‌توانید از فراسواپ، صرافی ارز دیجیتال تهران پیمنت بخرید، آن را بفروشید یا حتی به ارزهای دیگر تبدیل (Swap) کنید. خرید و فروش فانتوم (FTM) در فراسواپ به‌صورت لحظه‌ای لحظه انجام می‌شود.

سوال‌های پرتکرار شما

استیکینگ فانتوم به معنای قفل کردن توکن‌های FTM برای تأمین امنیت شبکه و کسب پاداش است. این فرآیند توسط اعتبارسنج‌ها انجام می‌شود که تراکنش‌ها را تأیید کرده و در ازای آن پاداش دریافت می‌کنند.

بله، استیکینگ فانتوم به‌طور کلی امن است. اما انتخاب یک اعتبارسنج معتبر بسیار مهم است، زیرا در صورت رفتار نادرست اعتبارسنج، ممکن است بخشی از توکن‌های استیک‌شده از دست بروند.

با استفاده از شبکه پلتفرم فانتوم و کیف پول آن (fwallet) و همچنین در کیف پول سخت افزاری لجر، صرافی‌های بایننس، کوین بیس و کوکوین می‌توانید کوین FTM را استیک کنید.

بله، نه تنها استیکینگ فانتوم سودآور است که دغدغه سرمایه‌گذاران این است که فانتوم را در کجا و به چه صورتی استیک کنند تا سود بیشتری کسب کنند.

خیر، ارزهای دیجیتال برای استخراج باید از الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) استفاده کنند؛ در حالیکه رمز ارز فانتوم برای اعتبارسنجی تراکنش‌ها در شبکه‌اش از اثبات سهام (PoS) استفاده می‌کند. در نتیجه ارز دیجیتال فانتوم (FTM)  قابل استخراج نیست.

اشتراک گذاری

Author

سحر مجاب هستم کنجکاو همیشگی دنیای محتوا و در تهران پیمنت درباره خدمات پرداخت ارزی می‌نویسم.

نظرتان را با ما در میان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*