بعد از انتخاب رشته و دانشگاه موردنظر خود و جمعآوری مدارک مورد نیاز برای دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاههای خارجی به مرحله تکمیل فرم درخواست پذیرش و یا همان Online Application میرسید. این فرم به طور معمول در بخش Apply Now یا Admission مستقیما در منویی به همان نام یا نامهای مشابه در دسترس کاربران قرار دارد. در این مقاله قصد داریم فرایند پر کردن فرم اپلیکیشن آنلاین را به صورت کلی مورد بررسی قرار دهیم.
فرم اپلیکیشن دانشگاه چیست؟
برای تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور، یکی از مراحل مهم و ضروری تکمیل فرم درخواست پذیرش (یا اپلیکیشن فرم) است. این فرم که معمولا بهصورت آنلاین و در وبسایت دانشگاه موردنظر دردسترس است، شامل مجموعهای از سوالات و بخشهایی است که باید در آنها اطلاعات شخصی، تحصیلی و کاری خود را وارد کنید. دانشگاهها با بررسی این فرم، تواناییها، انگیزهها و صلاحیت شما را برای حضور در رشته تحصیلی مدنظرتان میپردازند. هر دانشگاه شرایط و معیارهای خاص خود را برای پذیرش دانشجو دارد که در فرم درخواست پذیرش مشخص شده است.
قبل از شروع به پر کردن فرم باید دستورالعملهای آن را با دقت مطالعه کنید. مثلا در سایت دانشگاه سن دیگو در بخش چکلیست اپلای تحصیلی برای دانشجوی بینالمللی به این دانشگاه مدارک و موارد موردنیاز را میتوانید ببینید. در دانشگاه آریزونا در صفحه اپلای دانشجویان بینالمللی برای تکمیل هر بخش یک ویدئوی راهنما قرار داده شده است.
انواع فرم اپلیکیشن دانشگاههای خارجی
اپلیکیشن فرمها معمولا به صورت آنلاین و در سایت دانشگاه تکمیل میشوند و یا به صورت فرم pdf در بخش Admission، Apply برای مقاطع مختلف مانند Undergraduate، Graduate وجود دارند. به عنوان یک دانشجوی ایرانی متقاضی تحصیل در دانشگاه خارجی باید این مقاطع را برای دانشجویان بینالمللی (International Students) جستوجو کنید. پیش از اپلای نیز فرایند ساخت حساب کاربری در سایت دانشگاه را باید انجام دهید. معمولا این فرایند مراحل پیچیدهای ندارد و با کلیک روی Sign up و مراحل تایید حساب کاربری و احراز هویت با کدهای موقتی که به ایمیل شما ارسال میشوند انجام میشود. سعی کنید نام کاربری را انتخاب کنید که رسمی و مرتبط با نام و نام خانوادگی شما باشد.
در این لینک نمونه فرم اپلیکیشن دانشگاه یونین آمریکا برای دانشجویان بینالمللی را میتوانید ببینید. در دانشگاه آرکانزاس نیز فرم اپلیکیشن به صورت آنلاین در دسترس دانشجویان است. در تصویر تفاوت فهرست موارد موردنیاز در فرم را میتوانید ببینید.
در دانشگاه آریزونا نیز برای دانشجویان بینالمللی فرم اپلای برای مقطع کارشناسی ارشد (Graduate) در بخش Admission و Apply برای International Applicants قرار داده شده است.
بخشهای مختلف اپلیکیشن فرم دانشگاه خارجی
اطلاعاتی که معمولا در فرم اپلیکیشن یا درخواست پذیرش خواسته میشود عبارتند از:
- مشخصات فردی (Personal Information)
نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد، ملیت، اطلاعات تماس و … - سوابق تحصیلی (Educational Background)
نام دانشگاهها و موسسات قبلی، رشته تحصیلی، معدل، ریزنمرات و مدارک تحصیلی
تجربیات کاری (Work Experience)
سابقه کار مرتبط با رشته تحصیلی، پروژهها و دستاوردهای حرفهای - هدف از تحصیل (Statement of Purpose)
دلایل انتخاب رشته و دانشگاه، اهداف آتی و برنامههای تحصیلی - اطلاعات مکمل (Supporting Materials)
توصیهنامهها، نمونه کار (در صورت نیاز)، آزمونهای ورودی (مانند آزمون تافل یا آیELTS) و …
در نظر داشته باشید که ممکن است این مراحل را در دانشگاههای مختلف با اصطلاحات دیگری ببینید اما معمولا اطلاعاتی که نیاز دارند مشابه است.
فرم اپلیکیشن دانشگاه مکگیل کانادا
دانشگاه مکگیل یکی از معتبرترین دانشگاههای کانادا و جهان است که در شهر مونترال واقع شده است. این دانشگاه قدمتی طولانی دارد و به دلیل کیفیت بالای آموزش، تحقیقات گسترده و محیط بینالمللیاش شناخته شده است. مکگیل در بسیاری از رشتهها از جمله علوم انسانی، علوم پایه، مهندسی، پزشکی و تجارت، برنامههای تحصیلی متنوعی ارائه میدهد.
برای تکمیل فرایند درخواست تحصیلی به دانشگاه مکگیل کانادا باید از سایت این دانشگا اقدام کنید و حساب کاربری بسازید. مراحل ساخت حساب کاربری پیچیده نیست و با یک مرحله احراز هویت در ایمیل شما انجام میشود. بعد از ساخت اکانت وارد ایمیل شوید و روی login کلیک کنید.
پس از آن باید یک فرم اپلیکیشن باز کنید.
در این صفحه فهرست کلی مواردی را میتوانید ببینید که باید مرحله به مرحله تکمیل کنید تا فرم اپلیکیشن را ارسال کنید. در این فرم به زبان انگلیسی و فرانسه لیست موارد ضروری و توضیحات قرار داده شده است. در ادامه بخشهای مختلف این فرم را بهصورت فایل pdf در اختیار شما قرار دادهایم.
۱. بخش اطلاعات هویتی و تماس (Identity and contact information )
بعد از مرحله Welcome که در آن زبان اپلیکیشن را مشخص میکنید، در مرحله اول باید نام و نام خانوادگی و شماره تلفن و آدرس خود را وارد کنید. دقت کنید که برای دانشجویان بینالمللی، نام خانوادگی باید با نام خانوادگی در پاسپورت مطابقت داشته باشد تا از بروز هرگونه مشکل در صدور ویزا جلوگیری شود. اطمینان حاصل کنید که آدرس ایمیل و شماره تلفن همراه شما درست و فعال باشد. تمام مکاتبات دانشگاه از طریق این اطلاعات با شما صورت میگیرد. در این لینک میتوانید صفحه کامل بخش اطلاعات هویتی و تماس را ببینید.
۲. بخش شهروندی و ویزا (Citizenship and visa)
در این بخش باید کشور و شهر محل تولد، کشور شهروندی و زبان خود را وارد کنید. در این لینک میتوانید صفحه کامل بخش شهروندی و ویزا را ببینید.
۳. بخش سوابق خانوادگی (Family background)
در این بخش نیز باید اطلاعاتی از جمله نام و نام خانوادگی والدین را همانطور که در شناسنامه آمده است وارد کنید. دراین لینک میتوانید صفحه کامل بخش سوابق خانوادگی را ببینید.
۴. بخش شماره شناسایی (Identification number)
همه کارکنان، دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانشگاه مکگیل شماره شناسه مکگیل دارند. اگر پیش از این درخواستی برای پذیرش مک گیل ارسال کردهاید، یک شماره شناسه مکگیل نیز دارید. در این لینک میتوانید صفحه کامل بخش شماره شناسایی را ببینید.
۵. بخش خوابگاه و ورزش (Housing and athletics)
در این بخش باید به این سوال جواب بدهید که در صورت پذیرش آیا قصد سکونت در خوابگاه را دارید یا نه. در این لینک میتوانید صفحه کامل بخش بخش خوابگاه و ورزش را ببینید.
۶. بخش سوابق تحصیلی (Academic history)
در این بخش باید سوابق تحصیلی کامل خود را وارد کنید. باید همه دانشگاهها و موسسههای آموزشی و مدارسی که از آنها مدرک فارغالتحصیلی دارید ذکر کنید. هنگام وارد کردن اطلاعات دانشگاه خود نیاز است که میانگین نمرات (GPA) را نیز از پیش محاسبه کرده باشید. همچنین ترجمه رسمی ریزنمرات تمام مقاطع تحصیلی خود را آماده کنید. مطمئن شوید که تمام نمرات، واحدها و معدل شما به درستی ترجمه شده باشد.
در این لینک میتوانید صفحه کامل بخش سوابق تحصیلی را ببینید.
۷. بخش انتخاب رشته (Program Selection)
برنامه تحصیلی یا رشته تحصیلی را که برای آن اپلای کردهاید انتخاب کنید. در این بخش نوع مدرک (Degree type)، رشته تحصیلی (Program of study)، مدت دوره (Course load) و اولین ترم تحصیلی که شروع میکنید (Start term) مثلا پاییز ۲۰۲۵ را باید مشخص کنید.
در این لینک میتوانید صفحه کامل بخش انتخاب رشته را ببینید.
۸. بخش اطلاعات فاند (Funding Information)
دانشگاه مک گیل با آژانسهای مالی در کانادا و خارج از آن برای تامین مالی دانشجویان فارغ التحصیل همکاری میکند. به این ترتیب، در این بخش از دانشجو میخواهد که بگوید برای کدام فرصتهای مالی در نظر گرفته شده یا برای آنها درخواست خواهد کرد. سوالات این بخش بر اساس شهروندی و انتخاب رشته تحصیلی شما است. اگر تغییری ایجاد کنید، سؤالات فاند مطابق با آن تنظیم میشود.
هیچ پاسخ «درستی» برای این سؤالات تامین مالی وجود ندارد، اما بهتر است که برای همه گزینههای فاند که واجد شرایط آنها هستید درخواست دهید.
در این لینک میتوانید صفحه کامل بخش اطلاعات فاند یا کمک هزینه تحصیلی را ببینید.
۹. بخش مجوز افشا (Permission to disclose)
دانشگاه مک گیل فقط میتواند اطلاعات موجود در پرونده متقاضی را با مجوز متقاضی یا در صورتی که توسط قانون مشخص شده باشد منتشر کند. برای اجازه دادن انتشار اطلاعات برای والدین، سرپرستان یا دیگران، باید اطلاعات تماس مناسب برای آن افراد را وارد کنید. افزودن اطلاعات افشای اختیاری است.
در این لینک میتوانید صفحه کامل بخش مجوز افشا را ببینید.
۱۰. رضایت اطلاعات حریم خصوصی (CONSENT)
در این بخش فرم نیز از متقاضی در مورد دسترسی دانشگاه به اطلاعات شخصی وی که در این فرم آمده پرسیده میشود. غالب دانشگاهها این بخش را در فرم اپلیکیشن قرار میدهند. با انتخاب گزینه موافقت با دسترسی دانشگاه به این اطلاعات به مرحله بعد میروید.
در این لینک میتوانید صفحه کامل رضایت اطلاعات حریم خصوصی را ببینید.
پس از ورود کامل اطلاعات و آپلود مدارک خواسته شده در فرم اپلیکیشن می توانید سابمیت کنید. ضمن آن که در این مرحله لازم است هزینه Application Fee را نیز پرداخت کنید.
نکات ضروری وارد کردن اطلاعات در اپلیکیشن فرم دانشگاه خارجی
وارد کردن اطلاعات و تکمیل فرم آنلاین اپلیکیشن دانشگاه به دقت زیادی نیاز دارد. سعی کنید تمام موارد و فیلدهای ضروری را به درستی وارد کنید.
- دانشگاهها اپلیکیشن فرمهای یکسانی نداشته و ترتیب لیستی که باید تکمیل شود تفاوتهایی دارند بنابراین هر عنوان را با دقت بخوانید.
- برخی از دانشگاهها حداقل معدل خاصی را برای پذیرش تعیین میکنند. مطمئن شوید که معدل شما با این حداقل مطابقت دارد.
- اگر در طول تحصیل در دانشگاه دیگری مشغول به تحصیل یا تحقیق بودهاید، نامههای تأییدیه و سایر مدارک مرتبط را نیز ضمیمه کنید.
- اگر برنامه تحصیلی شما نیاز به آزمونهای تخصصی مانند GRE یا GMAT دارد، در این آزمونها شرکت کرده و نتایج را ارسال کنید.
- به مهلتهای اعلام شده توسط دانشگاهها دقت کنید و مدارک خود را به موقع ارسال کنید.
- در برخی مواقع اپلیکیشن فرم به صورت Save & Exit است یعنی شما میتوانید در هر مرحله اطلاعات را ذخیره و به طور موقت از آن صفحه خارج شده و مجدد در زمان دیگری برای تکمیل اطلاعات وارد شوید و موارد خواسته شده در مراحل بعدی را درج نمایید. اما توجه داشته باشید که به طور معمول پس از رسیدن به مرحله نهایی و سابمیت نمودن فرم، امکان ویرایش اطلاعات وجود ندارد و فقط بخشهایی مانند آپلود مدارک و توصیه نامه (Recommendation) پس از سابمیت، همچنان فعال باقی میمانند و قابلیت اصلاح و تغییر را خواهند داشت. بنابراین در زمان پر کردن اپلیکیشن فرم نهایت دقت را داشته باشید.
قباد
۱۳۹۹/۰۸/۱۹
سلام خسته نباشید من میخاستم از یکی از کالج های زبان اوکراین پذیرش بگیرم شما میتونین راهنمایی کنید ممنون
تهران پیمنت
۱۳۹۹/۰۸/۱۹
سلام، از سوال شما متشکریم. لطفاً سایت دانشگاههای مورد نظر خود را به دقت بررسی کنید تا اطلاعات لازم را به طور کامل جمعآوری کنید. در مورد مراحل اپلای میتوانید از مقالات وبلاگ در دستهبندی اپلای کمک بگیرید و در صورت بروز ابهام، از ما بخواهید شما را راهنمایی کنیم.