ویزای توریستی یکی از محبوبترین ویزاها برای سفرهای کوتاهمدت به خارج از کشور است. اخذ ویزای توریستی با هدفهای متنوعی انجام میشود و مهمترین علت آن را میتوانیم گردشگری و بازدید و همچنین دیدار با خانواده عنوان کنیم. در این مطلب درباره شرایط اخذ ویزای توریستی، هزینهها و مدارک لازم برای این ویزا به طور کامل صحبت میکنیم تا اگر قصد درخواست ویزای توریستی را دارید، اطلاعات کافی در این زمینه کسب کنید.
ویزای توریستی چیست؟
ویزا یک سند رسمی است که برای متقاضیان مسافرت به خارج از کشور صادر میشود. به عنوان مثال برای سفر از ایران به استرالیا نیاز به اجازه کشور استرالیا برای ورود دارید و ویزا همان اجازه ورود شما به استرالیاست. ویزاها را سفارتخانهها صادر میکنند و ویزا بر اساس هدف شما از سفر به کشور مقصد انواع گوناگونی دارد. با دریافت ویزای استرالیا میتوانید از ایران به استرالیا سفر کنید و ویزای استرالیا اجازه سفر شما را به کشور دیگری را نمیدهد. در واقع ویزای استرالیا مختص ورود به کشور استرالیا خواهد بود.
ویزای توریستی (Tourist Visa) مجوزی است که برای مقاصد تفریحی و گردشگری صادر میشود. این نوع ویزا کوتاهمدت است و امکان تمدید دارد. از طرفی افرادی که با ویزای توریستی سفر میکنند امکان کار یا تحصیل در کشور مقصد خود را ندارند و لازم است با اطمینان از تامین هزینهها سفر کنند. چنانچه افراد زیر ۱۸ سال به ویزا نیاز داشته باشند، درخواست برای ویزا باید توسط قیم قانونی یا والدین متقاضی صورت بگیرد. گفتنی است هر شخص باید به صورت جداگانه برای اخذ ویزای توریستی درخواست دهد و امکان درخواست ویزای توریستی خانوادگی وجود ندارد.
تفاوت ویزای توریستی و پاسپورت
گاهی افراد ویزا (روادید) را با پاسپورت (گذرنامه) اشتباه میگیرند. پاسپورت نوعی مجوز است که به شما اجازه خروج قانونی از کشوری را میدهد در حالیکه ویزا مجوز ورود شما به کشور مقصد است. در واقع برای سفر نیاز به دو اجازه دارید: اجازه خروج از کشور مبدا و اجازه ورود به کشور مقصد.
تفاوت ویزای توریستی با ویزای ویزیتوری
ویزای توریستی نوعی ویزای ویزیتوری (Visitor Visa) است. ویزای ویزیتوری به ویزاهای کوتاهمدت گفته میشود و انواع گوناگونی از ویزای ویزیتوری وجود دارد. مانند ویزای توریستی، ویزای تجاری و ویزای پزشکی. بنابراین ویزای توریستی زیرمجموعهای از ویزای ویزیتوری است. فرق این ویزا با انواع دیگر ویزاهای ویزیتوری این است که ویزای توریستی میتواند سینگل یا مولتی باشد و همچنین امکان تبدیل کردن آن به ویزای طولانیمدت و یا تمدید آن بیشتر است، در حالیکه ویزای ویزیتوری با مقاصد کاری یا پزشکی معمولا بهطور سینگل ارائه میشوند و در برخی از کشورها روندهای سختگیرانهای برای تبدیل یا تمدید آنها وجود دارد.
انواع ویزای توریستی
ویزاهای توریستی را میتوانیم بر اساس دستهبندیهای مختلفی از جمله دفعات ورود و خروج و زمان و نحوه صدور معرفی کنیم:
انواع ویزای توریستی بر اساس دفعات ورود و خروج
- ویزای سینگل (Single-entry visa): همانطور که از نامش پیداست، با ویزای سینگل تنها یکبار اجازه ورود به کشور مقصد را دارید. حتی اگر اعتبار ویزای سینگل باقی مانده باشد، امکان سفر دوباره به کشور مقصد وجود نخواهد داشت.
- ویزای دابل (Double-entry visa): با این ویزا تا ۲ بار اجازه ورود به کشور مقصد را دارید.
- ویزای مولتی (Multiple-entry visa): با اخذ ویزای مالتیپل میتوانید بیش از دو بار یا در مواردی به صورت نامحدود، در مدت زمان اعتبار ویزا، به کشور مقصد سفر کنید.
انواع ویزا بر اساس زمان صدور
- صدور ویزا پیش از سفر: برای اخذ این نوع ویزا، مطابق با روشهایی که در ادامه ذکر میکنیم میتوانید درخواست دهید تا سفارتخانه آن را بررسی و در صورتی که تمامی قوانین و شرایط را رعایت کرده باشید، ویزای توریستی برایتان صادر شود.
- صدور ویزا در بدو ورود (ویزای فرودگاهی): نوع دیگری از صدور ویزا وجود دارد که در بدو ورود به خاک کشور مقصد صادر میشود. تمام کشورها این نوع ویزا را به متقاضیان ارائه نمیدهند و این موضوع کاملا به کشور مقصد و اینکه شما شهروند چه کشوری هستید بستگی دارد.
انواع ویزا بر اساس نحوه صدور
- ویزای الکترونیکی (e-visa): در روش الکترونیکی، درخواست ویزا به صورت آنلاین ثبت شده و طی مدت زمان کوتاهی ویزا صادر میشود.
- ویزای در بدو ورود: برای اخذ ویزا با این روش، وارد مبادی ورود کشور مقصد میشوید و همانجا درخواست ویزای توریستی میکنید. هوایی، زمینی یا دریایی فرقی نمیکند، فقط باید از امکان صدور این نوع ویزا در کشور مقصد مطمئن شوید.
- ویزای لیبل: در این روش، مدارک خود را به سفارت ارسال میکنید و در صورت تایید درخواست شما، ویزا در قالب یک برچسب روی صفحات داخلی پاسپورتتان چسبانده میشود.
ویزای شینگن و انواع آن
منطقه شنگن شامل ۲۷ کشور از اتحادیه اروپاست که برای ورود به یکی از این کشورها از خارج از این منطقه، نیاز به ویزای شینگن خواهید داشت. اگر شهروند و دارای پاسپورت منطقه شینگن باشید، این امکان را دارید تا بدون نیاز به ویزا به کشورهای این حوزه سفر کنید. ویزای شنگن انواع مشخصی دارد که در ادامه به اختصار با آنها آشنا میشویم:
- ویزای نوع A شینگن: این ویزا به ترانزیت هم معروف است و امکان توقف مسافران را در فرودگاه، تا پرواز بعدی فراهم میکند. با ویزای نوع A امکان خروج از فرودگاه را ندارید.
- ویزای نوع B شینگن: با ویزای نوع B میتوانید از فرودگاه خارج شوید و تا ۵ روز به صورت زمینی سفر کنید.
- ویزای نوع C شینگن: با ویزای نوع سی شنگن میتوانید تا ۹۰ روز در کشورهای عضو منطقه شنگن بمانید و هر سه ماه یکبار هم برای تمدید این ویزا اقدام کنید. از ویزای C شنگن برای اهداف گردشگری و ویزیتوری استفاده میشود. این ویزا شامل ۳ زیردسته است که براساس تعداد دفعات ورود و خروج مسافران طبقهبندی میشود. این زیردستهها عبارتاند از: ویزای یکبار ورود، ویزای دوبار ورود و ویزای چندبار ورود شنگن.
- ویزای نوع D شینگن: ویزای نوع دی شنگن همان ویزای بلند مدت شینگن است که دانشجویان و تجار برای تحصیل و کار از آن استفاده میکنند. این ویزا یک سال اعتبار دارد و هر سال باید تمدید شود.
مدارک لازم برای اخذ ویزای توریستی شینگن
- ارائه اصل سند ملکی
- گواهی اشتغال به کار
- ارائه گواهی عدم سوء پیشینه
- ترجمه سوابق کاری به زبان انگلیسی
- تکمیل فرم درخواستی با پیوست یک قطعه عکس پرسنلی جدید
- بیمه مسافرتی تا سقف ۳۰ هزار یورو (باید پیش از ویزا ارائه شود)
- درصورت امکان، ارائه دعوت نامه معتبر (از سوی بستگان یا دوست و آشنا)
- شرکت در مصاحبه حضوری و انجام بیومتریک (انگشت نگاری) در سفارت
- ۳ قطعه عکس سه در چهار رنگی جدید پرسنلی با زمینه سفید و مطابق با عکس گذرنامه
- ارائه پرینت گردش حساب سه ماه آخر و موجودی با مهر و امضاء بانک به زبان انگلیسی
- ترجمه رسمی مدارک (شناسایی و سوابق تحصیلی) به زبان انگلیسی توسط دارالترجم
- اصل و کپی گذرنامه دارای ۶ ماه اعتبار (بهتر است چند برگه سفید برای الصاق ویزای شنگن در پاسپورت وجود داشته باشد)
شرایط اخذ ویزای توریستی
اخذ ویزای توریستی مستلزم رعایت شرایط مشخصی است که حتما باید آنها را مطالعه کرده و الزامات را برآورده کنید. مهمترین شرایط اخذ ویزای توریستی به شرح زیر است. توجه کنید اینها شرایط عمومی برای دریافت ویزای توریستی هستند و ممکن است در کشور بهخصوصی، مقداری متفاوت باشند. بنابراین حتما باید از جزئیات شرایط اخذ ویزای توریستی از کشور مقصد خود آگاه باشید.
- ارائه دعوتنامه
- نداشتن سوءپیشینه یا تخلفات مهاجرتی
- عدم ابتلا به بیماریهای خاص، به خصوص بیماریهای واگیردار
- ارائه کامل مدارک شناسایی مانند پاسپورت و مدارک هویتی معتبر
- اثبات تمکن مالی و ارائه مدارک کافی برای تامین هزینههای سفر و مسافرت
- متقاعد کردن آفیسر سفارت برای بازگشت حتمی شما به کشورتان پس از پایان موعد مقرر
مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای توریستی
مدارک عمومی جهت درخواست ویزای توریستی به شرح زیر است:
- دعوتنامه
- کاور لتر (Cover Letter)
- بیمه مسافرتی معتبر
- چند قطعه تصویر پاسپورتی
- سابقه سفر به کشورهای خارجی
- مدارک مربوط به سابقه کاری
- گواهی رزرو بلیط پرواز برگشت
- مدارک مربوط به سابقه تحصیلی
- تکمیل فرم درخواست ویزای توریستی
- ارائه مدارک مربوط به اثبات تمکن مالی
- پرداخت هزینه ویزا و ارائه رسید پرداختی
- گواهیهای سلامت
- ارائه مدارک مربوط به محل اقامت در طول سفر
- اجازه خروج از ایران (از پدر، همسر، والدین، ارائه کارت معافیت یا پایان خدمت)
- پاسپورت معتبر (با حداقل ۶ ماه اعتبار) و دیگر مدارک شناسایی (شناسنامه و سند ازدواج)
نحوه درخواست ویزای توریستی
برای اخذ Tourist Visa لازم است ابتدا از سفارت کشور مقصد، درخواست ویزا کنید. ممکن است در کشور مبدا، سفارت کشور مقصد فعال باشد یا نباشد و مجبور شوید برای مراجعه به سفارت کشور مقصد، به یکی از کشورهای همسایه سفر کنید. درخواست ویزای توریستی را میتوانیم در ۴ مرحله زیر خلاصه کنیم:
ارسال درخواست ویزا
در اولین مرحله باید مدارک لازم را جمعآوری کنید و شرایط اخذ ویزای توریستی را برآورده کنید. سپس درخواست ویزای خود را برای سفارت کشور مورد نظر به صورت آنلاین ارسال کنید.
پرداخت هزینه ویزا
هزینه ویزای توریستی در کشورهای مختلف متفاوت است. حتی ممکن است لازم باشد این هزینه را به دلار، یورو یا هر ارز مورد قبول دیگری که سایت سفارت اعلام میکند پرداخت کنید. بنابراین در مرحله دوم لازم است هزینه درخواست ویزا را بپردازید. هزینه ویزا فارغ از اینکه درخواست شما رد یا تایید شود، قابل استرداد نیست.
تعیین وقت برای مصاحبه
این مرحله برای برخی کشورها قبل از پرداخت هزینه ویزا و برای برخی دیگر بعد از آن قابل انجام است. در هر صورت، در این مرحله باید یکی از تاریخهای باز سفارت را انتخاب کرده و در ساعت و تاریخ مقرر، به سفارت مراجعه کنید.
مراجعه به سفارت کشور مقصد برای مصاحبه و بیومتریک
آخرین مرحله از درخواست ویزای توریستی، شرکت در مصاحبه و انجام بیومتریک است. برای برخی کشورها مانند کانادا، بیومتریک هزینه جداگانه از ویزا دارد که پیش از تعیین وقت سفارت آن را میپردازید. پس از انجام این دو کار، باید منتظر بمانید تا نتیجه درخواست ویزا به شما اطلاع داده شود.
هزینه اخذ ویزای توریستی
هزینه اخذ ویزای توریستی از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. مبلغ درخواست برای اخذ ویزای توریستی نه تنها در کشورهای مختلف عدد متفاوتی دارد که واحد پرداختی هم ممکن است فرق کند. مثلا برای اخذ ویزای توریستی آمریکا به دلار آمریکا، استرالیا به دلار استرالیا و برای ویزای کانادا لازم است به دلار کانادا پرداخت کنید.
به عنوان مثال، مبلغ ویزای توریستی استرالیا بسته به مدت زمان اقامت (۳، ۶ یا ۱۲ ماهه) و هدف از اقامت از ۱۵۰ تا ۱۱۲۵ دلار استرالیاست. مبلغ ویزای توریستی برای سفر به کشور نیوزلند ۲۴۶ دلار نیوزلند، ایالات متحده ۱۱۵ دلار آمریکا، کانادا ۱۰۰ دلار کانادا و انگلستان هم ۱۰۰ پوند است.
هزینه ویزای توریستی شنگن برای افراد بزرگسال ۸۰ یورو، کودکان ۶ تا ۱۲ سال، ۴۰ یورو و کودکان زیر ۶ سال رایگان است. جهت اطلاع دقیق از هزینه درخواست ویزا برای دیگر کشورها میتوانید به سایت سفارت کشور مورد نظرتان مراجعه کنید و از جدیدترین اطلاعات مربوط به آن مطلع شوید.
پرداخت هزینه ویزای توریستی با تهران پیمنت
همانطور که در این مطلب خواندیم، در بخشهایی از پروسه اخذ ویزای توریستی لازم است هزینههایی را پرداخت کنید. این هزینهها میتواند شامل هزینه درخواست ویزا از سفارت و انجام بیومتریک، هزینههای مربوط به بیمه مسافرتی، رزرو پروازهای خارجی و ترجمه مدارک باشد. برخی از این پرداختها ارزی محسوب میشوند و برای انجام آن لازم است از کارتهای اعتباری مانند مستر کارت، ویزا کارت یا پی پال استفاده کنید. اگر به این روشها دسترسی ندارید، برای پرداخت سریع و به موقع هزینههای ارزی خود میتوانید روی تهران پیمنت حساب کنید.